La vita è bella

Ook zo 'genoten' van het herfstige zomerweer van de laatste dagen? Jammer dat de zon ons een beetje in de steek laat maar zeker geen reden om te sikkeneuren. Bij Vino&Friends schijnt de zon immers het hele jaar.

Diep in mijn hart verlang ik stiekem wel eens naar de herfst. Ben gerust, ik ben geen slachtoffer van een burn out als gevolg van hard werken en zeker geen liefhebber van beroerd weer. Op een rustig momentje droom ik gewoon even weg en waan me op de jaarlijkse truffelmarkt van Alba in de Piëmonte. Lekker slenteren door smalle steegjes en me onderdompelen in Italië.

Al mijn zintuigen raken overprikkeld op zo'n lokale markt, prachtige sensaties. Ik ruik mooie espresso's, ik zie de prachtige kleuren van verse groenten, ik hoor flarden van gepassioneerde gesprekken. En dan....., mijn hoofd op tilt, een complexe geur van aarde komt binnen, ik kan niet meer helder denken en raak overmand door emotie en euforie! Tartuffo bianco, puur geluk, ultiem hemels genot.

Ik fantaseer op die momenten over mooie wijn spijs combinaties, lekker smullen van een bordje risotto met vers geschaafde truffel en een goed glas rood. Misschien een Barbaresco? Of toch maar een verfijnde Barolo, o ja een Nebbiolo d’Alba zou ook zo maar kunnen. Waarom? Deze wijnen komen van dezelfde ‘terroirs' als de truffels en gaan daarom hand in hand met truffelgerechten.

De truffelmarkt in Alba wordt dit jaar op alle zaterdagen en zondagen tussen  7 oktober en 26 november van  9.00 tot 20.00 uur in Alba georganiseerd.  In andere plaatsen in de Langhe en Monferrato worden ook boeren- truffelmarkten georganiseerd; Die van Alba wordt gezien als de grootste en meest prestigieuze.

La vita è bella

Fabian